Gedragstherapie & Training

Gedragstherapie & Training

EEN HOND MET PROBLEEMGEDRAG? GEDRAGSTHERAPIE VOOR HONDEN

Trekt jouw hond aan de lijn, is hij angstig, valt hij uit naar andere honden of is hij niet zindelijk? Dan kun je dit interpreteren als probleemgedrag. Maar wat voor de ene hondeneigenaar een probleem vormt, is voor de andere eigenaar geen probleem.
Zodra een hond door zijn gedrag gevaren oplevert voor hemzelf of voor zijn (directe) omgeving, is gedragstherapie voor honden absoluut noodzakelijk.

PROBLEEMGEDRAG STOPT NIET VANZELF

Als jouw hond probleemgedrag vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk deskundige hulp in te schakelen. Dit gedrag stopt namelijk nooit vanzelf, de kans is groot dat het alleen nog maar erger wordt. Goedbedoelde adviezen van vrienden en familie leveren vaak geen verbetering op. Dat komt doordat ieder probleem vraagt om een andere aanpak. Gedragstherapie voor honden kan de oplossing zijn.

GEDRAGSTHERAPIE HONDEN: WANNEER VERSTANDIG?

Een gedragsprobleem kan veel verschillende oorzaken hebben. Slechte socialisatie, een gebrekkige opvoeding en de binding tussen baas en hond kunnen leiden tot afwijkend gedrag. Het probleem kan ook een lichamelijke oorzaak hebben of voortgekomen zijn uit een traumatische ervaring. Het gedrag van de hond kan verschillende vormen aannemen.

GEEF JE HOND ZIJN RUST, KIES VOOR GEDRAGSTHERAPIE

Of je hond nu zelf last heeft van zijn gedrag of dat hij de frustratie en de ergernis van zijn omgeving aanvoelt; probleemgedrag veroorzaakt onrust. Voor jou én voor je hond. Weet je niet meer wat je met het gedrag van je hond aan moet? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie over gedragstherapie voor honden.


Gedragstherapie ingezet bij de volgende problemen:

Uitvallen naar andere honden
Uitvallen naar mensen
Bijtincidenten
Angst voor harde geluiden, onweer en vuurwerk
Angst voor honden, mensen en kinderen
Verdedigen van voer, speeltjes of een bepaalde plek
Vernielen
Trekken aan de lijn of opspringen
Najagen van katten, wild en vee
Abnormaal gedrag als staart of schaduw jagen
Zelfbeschadiging door likken of bijten
Het eten van niet eetbare voorwerpen of poep
Hyperactiviteit of juist last van depressie
Onzindelijkheid


HONDENGEDRAGSTHERAPIE, EN DAN?


Het is niet prettig als je hond je spullen vernielt, uitvalt op straat of je de weg over sleurt omdat hij een kat achternazit. Wil je hierin verandering brengen? Kies dan voor hondengedragstherapie. We gaan dan op zoek naar de oorzaak van het probleemgedrag en ik breng in kaart wat er nodig is om het gedrag van jouw hond te veranderen.


HET EERSTE CONSULT


Na een korte telefonische intake plannen we een afspraak voor hondengedragstherapie, bij jou thuis of op een andere locatie. Ik stel tijdens het gesprek veel vragen over het gedrag van de hond en ik zal hem uitvoerig observeren. Het is belangrijk dat ik tijdens de intake een zo goed mogelijk beeld krijg van het probleem, zodat we de oorzaak ervan kunnen achterhalen.

EEN PLAN VAN AANPAK


Binnen enkele dagen na het consult ontvangen hondeneigenaren een korte mail met daarin mijn advies en een plan van aanpak. Dit plan is uitgewerkt in verschillende stappen, die ik mondeling zal bespreken tijdens het eerste consult. Op basis van het plan van aanpak maken we in overleg afspraken voor de vervolglessen van de hondengedragstherapie.
Een intake duurt ongeveer 1,5 uur (maar ik kijk niet zo op de klok) en tijdens het traject van de hondengedragstherapie sta ik altijd klaar voor advies per mail of telefoon.
Hoeveel lessen je volgt bepaal je zelf, geen enkele verplichting.


Hondengedragstherapie is niet altijd gemakkelijk en vraagt vaak veel inzet en doorzettingsvermogen van jou als eigenaar.


MEDISCHE OORZAKEN UITSLUITEN


Ben je doorverwezen door de dierenarts? Dan is het verstandig om ook het medisch dossier naar mij te laten doorsturen. Het kan informatie bevatten die belangrijk is bij het geven van een advies en het opstellen van een behandelplan. Een bepaald ziektebeeld of medicatiegebruik kan het hondengedrag beïnvloeden. Soms blijkt na het eerste consult dat het nodig is om hond en eigenaar door te verwijzen naar een dierenarts voor nader onderzoek om een medische oorzaak voor het probleemgedrag uit te sluiten.


VERANDERING KOST TIJD EN ENERGIE


Voor de meeste gedragsproblemen bestaat geen kant en klare oplossing. Realiseer je dat hondengedragstherapie een eerste stap is. Je moet zelf ook veel tijd en energie investeren om het gedrag van je hond om te buigen of te voorkomen. Dit is niet altijd gemakkelijk en vraagt vaak veel inzet en doorzettingsvermogen van jou als eigenaar.
Maar het is de investering meer dan waard.


Twijfel je nog of hondengedragstherapie zinvol is voor jouw hond? Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Ik ben werkzaam in de regio Tilburg en op verzoek ook erbuiten.